Az új Case IH Magnummal nemcsak gépet, de időt is vásárol a gazda!

Gazdariport Csima Bálint partnerünkkel.

Amelyik mezőgépgépmárkánál nem cél, hogy felesleges fejlesztésekkel énekeljék ki a pénzt a termelők zsebéből, ott az újgenerációs modellek valódi problémákat oldanak meg.

A gyári agroinformatikai rendszerrel szerelt Case IH Magnum traktorok új AFS-szériája ráadásul úgy gördült ki a gyárból, hogy egy régi dilemmát képes átvágni a határban: ezekkel a 310-400 LE-s traktorokkal ugyanis végre nemcsak gépet, de időt is vásárolhat a gazda.

A vélemény nem mástól, mint Csima Bálinttól, a Lengyeltóti határában 7 t/ha átlagot is meghaladó termésátlagokkal csak repcekirályként ismert Légrádi Miklós unokájától származik, aki gazdaságában tényleg mindent megad a növényeknek.

Arra voltunk kíváncsiak, miért esett a családi gazdaság digitális átállását irányító fiatal gazdának az új Case IH AFS Connect Magnum 400-ra a választása a precíziós gazdálkodáshoz.

Digitális átállás a repcekirályságban: informatikus szemmel is meggyőzőek az új Case IH Magnum traktorok

Amikor kritikus fejlődési fázisba ér a repce, a nagyobb mezőgazdasági szaklapok biztosan megkeresik Somogy vármegyében Légrádi Miklóst, akit gyönyörű állományai mellett patika tisztaságú, táblaszélig lekaszált, rendezett tábláiról is ismernek.

A Lengyeltótiban ma 500 hektáros művelt területig a család gyakorlatilag mindent a nulláról épített fel, hiszen dinnye, hagyma háztáji termesztésétől indulva 25 év kemény munkája kellett ahhoz, hogy ma mintagazdaságot találjunk a határban.

A kezdetekre örömmel tekint vissza Csima Bálint, Légrádi Miklós unokája, akinek a gazdálkodás mindig többet jelentett egyszerű munkánál.

„Mindig szerettem a természetben lenni, ahol megtapasztalhatom a változást. Nagyapámmal ott jártunk a földesutakon, amikor szépen virágzott a repce, majd láttam a tarlót, majd ahogy annak a helyét újra a növények veszik át.

A változáson túl arra is megtanított a mezőgazdaság, hogy nem lehet valamit annyira elrontani, hogy azt ne tudjuk kijavítani, csak megfelelő hozzáállásra van szükség.”

A fiatal gazdálkodó szerint végül a fejlődés lett az, ami meghatározta a családi gazdaságon belüli a munkáját is, bár nem egészen úgy, ahogy ezt anno 14 évesen, az első gépekben töltött napokon elképzelte.

„A nővérem agrártudományi egyetemen tanul, így nagyapám már évekkel ezelőtt azt mondogatta, kell majd valaki a családból, aki érti az informatikát, ugyanis ezen területet látta a mezőgazdaság jövőjének. A családi gazdaságba számítógépszerelő informatikus szakközépiskolai végzettséggel becsatlakozva mondhatom, hogy teljesen igaza volt.

Én lettem az, aki próbálja megvalósítani a digitális átállást a gazdaságban, igyekszem összeilleszteni a darabkákat, hogy végül egy komplett működő rendszerrel dolgozzon értünk a tudása.

Az előnyei között persze ma is azt látom, hogy gyorsabban, hatékonyabban zajlik a növénytermesztés, de tizenévesen még az ember főleg azért erőltette volna, hogy előbb lejusson délután a partra a barátaihoz. A generációváltás nehézsége az volt, hogy értsem a pénzügyi vonatkozások súlyát is, és fontolva haladva olyan technológiákra építkezzünk, amik beváltak, működnek, megtérülnek.”

A gazdaságban a nehéz talajmunkákat korábban egyetlen 2008-ban vásárolt, precíziós mezőgazdasági technológiákkal nem szerelt nagytraktorra bízták. Ez az egyre rövidülő időablakok miatt egyre nagyobb kockázatot jelentett, hiszen ahogy Csima Bálint érvelt otthon a családnak: „Mi lesz, ha egyszer leáll a szezon közepén?”

A megoldást egy új gép vásárlása jelentette 2024-ben, aminél megbízható technológiával szerették volna a kiváló vonóerőt, jó fogyasztást maximális megbízhatósággal kombinálni.

„Nem lett volna feltétlenül szükségünk 400 LE-s Case IH Magnumra, de valaki egyszer azt mondta, hogy gépet lehet venni, de időt nem. A mezőgazdasági munkákat nem lehet jó minőségben egyik pillanatról a másikra elvégezni, de egy megbízható gép jelentősen csökkentheti a munkaórák és munkafolyamatok számát.

Nagyon örültem, hogy Kiss Balázs, a hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. gépértékesítője figyelmünkbe ajánlotta ezt a gépet. Őszinte átéléssel mesélt a tudásáról, így egyből megnéztem, mire képes egy szomszédos gazdánál.

Egy ekkora, robusztus gépet látva az ember arra gondolna, hogy ez biztosan ráz vagy kopácsol, de a fülke kényelmesebb volt, mint a saját személyautóm. A precíziós gazdálkodáshoz beleépített technológia informatikus szemmel is lenyűgöző.

Kézhez áll minden, de annyi lehetőség van, hogy még eltart nekem is, amíg a kézikönyvet olvasgatva rájövök, mi mindent lehet kihozni egy ilyen erőgépből. Volt is egy kis vita, hogy az idősebb gépkezelők ezt nem annyira tudják majd használni, de felvállaltam, hogy kitanulom.”

Case IH Magnum AFS Connect: a gazdálkodás szabadsága a saját elgondolásaink szerint

A Case IH Magnum traktorokat nem véletlenül szeretik a gazdálkodók világszerte: erősek, üzemanyag-takarékosak és megbízhatóak, köszönhetően az erős motornak és hidraulikának, a nagy teljesítményű TLT-nek és kiváló erőátviteli rendszernek.

A CNH mérnökei évekig gyűjtötték a gazdálkodói visszajelzéseket, mielőtt 310-400 LE között kimondottan a precíziós gazdálkodásra szabva újratervezeték az ikonikus gépcsaládot.

Az újítás lényege végül bekerült a gépek nevébe is: megszületett a Case IH Magnum AFS Connect-széria, amelyet a gyárban a legújabb telematikai megoldásokkal szerelnek. A gépek így messze többre képesek, mint a kiváló teljesítményleadás.

De pontosan mire is képes egy új AFS Connect Magnum Case IH traktor?

  • A 6 hengeres, 8,7 literes FPT Cursor 9 motor 1400-as fordulatszámon adja le a maximális 1850 Nm-es teljesítményt.
  • A hidraulika-rendszer modell függvényében 166-282 l/perc teljesítményre képes.
  • A maximális emelési kapacitás 11 700 kg.
  • Külső kapcsolók a hátsó 3-ponthoz, kihelyezett szelepekhez és a TLT-hez.
  • Akár 6 elektrohidraulikus kihelyezett szelep hátul és akár 3 külön középső elektrohidraulikus kihelyezett szelep a mellső 3-ponttal, vagy a mellső TLT-vel végzett munkákhoz.

Alapvetően szántás nélkül, sekély talajműveléssel dolgozunk, amihez ez a gép 6 méteres grúbert, rövid tárcsát húz. Vannak homokosabb és kötöttebb földjeink is, de ekkora teljesítménnyel nincs panaszunk se a vonóerőre, se a fogyasztásra.

A grúber egy egyedi konstrukció, nagyapám készítette, nehéz eszköz, de 13 km/órával dolgozik vele a gép, a könnyebb részeken 15 literes fogyasztással hektáronként, ami egy kimondottan korrekt eredmény.

Elkezdtem beállítani a táblavégi fordulóautomatikát, a gép követi az AB nyomvonalakat, felemeli, lerakja automatikusan az eszközöket. Minden másodpercre pontosan történik, amit elsőre bonyolultabb pontosan beállítani, de megéri foglalkozni vele.

komplett AFS Connect telematika rendszert is elkezdtük használni, a weboldalon élőben lehet követni a gép tartózkodási helyét, fogyasztását és egyéb adatait. Önmagában is mutatós, de végre nem kell senkit megkérdezni, bármikor látom, pontosan hogyan haladnak a munkák, vagy ha valami hibakód jelenik meg, amit a kezelőd nem látna, akkor be tudsz avatkozni.

A kezelése a gépnek az AFS Pro 120 monitorral, az automata kormányzással és a gyári RTK rendszerrel szerintem kifogástalan, nagyon pontosan tartja az egyeneseket a gép még problémás talajviszonyok között is.”


 

Mi az az AFS Connect? Helyes döntés azonnal, akár a távolból is a gazdaságvezetőknek!

Életünk során vannak kihagyhatatlan pillanatok – szeretteink születésnapja vagy épp a hazássági évfordulónk. Az AFS Connect agroinformatikai rendszerét úgy alkották meg, hogy a gazdának ne kelljen a gazdasága irányításáért ezekből kimaradnia.

Az AFS Connect agroinformatikai rendszer lényege, hogy gyűjti és áttekinthető formában rendszerezi, feladatokká formálhatóvá teszi az agronómiai adatokat a gazdáknak.

A rendszer tartalmaz egy táblahatárok létrehozását, szerkesztését, hozamadatok és kijuttatási tervek rögzítését, kiküldését biztosító telematikai részt. Tartozik hozzá egy a gépadatokat élőben monitorozó telemetria is.

Amennyiben a gazda úgy dönt, akkor a gépadatokat megoszthatja az AGRI CS Magyarország Kft. szervizeseivel, akik probléma estén akár távolról ki tudják ütni a hibakódot, célzottan szállhatnak ki szervizelésre, javaslatokkal segítik a helyes géphasználatot.

A csomag része egy térképes flottamenedzsment modul is, ahol GPS alapon látszanak a rendszerben regisztrált gépek, riasztást kaphat a tulajdonos, ha egy Case IH traktora kihajt például a telephelyről.

Az új AFS Connect-szériás gépekhez 3 évig ingyen elérhető rendszerrel így nem kell a fülkében ülni ahhoz, hogy azt lássuk, amit a kezelő, aminek hála a helyes agrotechnikai döntés távolról is meghozható.

„További fejlesztések kellenek, de a folytatásban szeretnénk a vetést és a műtrágya-kijuttatást is a precíziós gazdálkodás elvei mentén végezni. Lehetne sorolni az okokat, de elég csak a mostani viharokra nézni, amit lehet, gyorsabban, hatékonyabban kell majd csinálni a jövőben. Az már most érződik, hogy egy ilyen gép tényleg képes minden tekintetben időt spórolni a gazdának.

Ehhez az is kell, hogy márkakereskedői oldalról is minden rendben legyen. Ilyen téren az AGRI CS Magyarország Kft.-vel és helyben Kiss Balázs gépértékesítővel teljesen elégedettek vagyunk. Rendkívül segítőkészek, gyorsan válaszolnak, és szerencsére a géppel sincs semmi probléma.”

Hatékony gazdálkodás? Válassza a kipróbált csúcstechnológiát a Case IH mezőgazdasági gépekkel – biztos háttérrel a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. csapatától! 
https://www.agrics.hu/blog/gepertekesito-kollegak
 

Cikkünk megjelent az agroforum.hu oldalon